Alej na hrázi Velkého Tisého

Alej na hrázi Velkého Tisého

Poslední říjnové slunce prozářilo dubovou alej na hrázi Velkého Tisého jako zlato. A nabídlo nám pohled jak z obrazů impresionistů. A tak daly všechny tři generace naší rodiny přímo na hrázi rybníka hlavy dohromady a rozhodly se, že právě tyhle duby by si zasloužily být Alejí roku 2019.
Jde o jedno z nejcennějších míst jižních Čech, a to z mnoha důvodů. Prošla tudy historie země, v 16. století byste tu potkali Štěpánka Netolického i Jakuba Krčína. Rybník napájený Zlatou stokou je součástí překrásné soustavy spolu s dalšími 10 nedalekými rybníky. Najdete je nedaleko města Lomnice nad Lužnicí.
Místo je národní přírodní rezervací a velmi cennou ptačí oblastí. Sjíždějí se sem ornitologové z celé země, aby pozorovali množství ptáků, kteří rezervaci využívají i jako pravidelnou zastávku na tahu. Pestrá stanoviště umožňují život i mnoha dalším živočichům a rostlinám.
Dubová alej nejen zpevňuje hráze, poskytuje místo k životu ptákům a broukům, ale chladí svými korunami v horkém létě i poutníky krajinou.
Staleté duby od Velkého Tisého děkují za váš hlas!

Velký Tisý2

Velký Tisý3

  • Lokalita: Lomnice nad Lužnicí, Velký Tisý
  • Kraj: Jihočeský
  • Souřadnice: 49.067787,14.712472
  • Typ aleje: Dubová
  • Autor: Jana Kolková Rydvalová
  • Autor fotografií: Jana Kolková Rydvalová

Aleje 2019

Hlavní město Praha

Jihomoravský kraj

Jihočeský kraj

Karlovarský kraj

Královéhradecký kraj

Liberecký kraj

Moravskoslezský kraj

Olomoucký kraj

Pardubický kraj

Plzeňský kraj

Středočeský kraj

Vysočina

Zlínský kraj

Ústecký kraj