Alej U Saské brány v Rokycanech

Alej U Saské brány v Rokycanech

Je to už více než 15 let od doby, kdy jsem chodíval touto alejí do školy. Dodnes si však pamatuji, jak uklidňujícím dojmem na mě působila zelená klenba jejích větví. A stejně na mě působí i dnes, kdykoliv touto alejí procházím.

Alej u Saské brány byla vysazena v roce 1893 po zasypání příkopů podél městských hradeb. Ačkoliv samotná brána byla brzy poté zbourána, prostranství s alejí se výrazně nezměnilo a její jméno si zachovává dodnes. Rostou zde více než dvě desítky vzrostlých lip, z nichž některé jsou zřejmě ještě z původní výsadby. Na alej pak volně navazuje zelená enkláva, která se táhne podél zbytků městských hradeb směrem ke Střelnici.

Hodnota této aleje má několik důvodů. Především se jedná o jednu z posledních alejí, které v centru Rokycan (zatím) zbyly po mohutném kácení, které ve městě bohužel probíhalo v minulých letech. Stromy také výrazně zlepšují mikroklima celého prostranství, což je užitečné, protože se zde nachází škola a školka a prochází zde hodně lidí. Celá alej navíc vykresluje část hranice původního půdorysu historických Rokycan.

62b216c6ee847 foto 2

62b216c6f0257 foto 3

  • Lokalita: Rokycany
  • Kraj: Plzeňský
  • Souřadnice: 49.74469,13.592956
  • Typ aleje: lipová alej
  • Autor: RNDr. Jan Sedláček

Aleje 2022

Hlavní město Praha

Jihomoravský kraj

Jihočeský kraj

Karlovarský kraj

Kraj Vysočina

Královéhradecký kraj

Liberecký kraj

Moravskoslezský kraj

Olomoucký kraj

Pardubický kraj

Plzeňský kraj

Středočeský kraj

Zlínský kraj

Ústecký kraj