Tyršova alej v Orlové

Tyršova alej v Orlové

Lipová alej se nachází v historickém jádru hornického města Orlové a je jednou z nejstarších alejí ve městě. Navazuje plynule na Zámecký park s významnou lipovou alejí. Lemuje dnešní ulici Tyršovou. Po obou stranách ulice dříve byly chodníky a bohatá výstavba vilek a domů s okrasnými zahradami. Nechyběla zde ani velmi významná škola pro region - Polské reálné gymnázium J. Slowackeho v Orlové-Obrokách. Vzniklo v roce 1909 a bylo jednou z prvních středních škol v Těšínském Slezsku. Vyučovalo se zde do roku 1962 a pak přešla výuka do Orlové-Lazy a v následně 1993-2009 do Karviné. Na místě Polského reálného gymnázia je postaven velmi zajímavý památník, který se těší značnému zájmu občanů.
Vysázena alej spojovala Starou Orlovou s mladší části města, dnes Orlová-Lutyně. Lípy dodnes poskytují stín lidem, úkryt ptákům a drobným živočichům, evokují vzpomínky seniorů. Lidé tudy chodili do práce, do kostela, na nákupy, na trhy, za zábavou či k lékařům, neboť stará Orlová byla centrem vzdělanosti, kultury i sportu. O zdraví stromů v aleji pečuje zahradnická firma. Léty některé stromy chybí a věříme v její postupnou obnovu.
Bohužel výstavba domů i budova gymnázia vlivem poddolování ze šachet a následnou demolicí staveb je již minulostí a život naších předků připomíná již jen nádherná lipová alej.

61655763b8dda 2

61655763b9cc9 4

  • Lokalita: Orlová - Město, ulice Dr.M.Tyrše
  • Kraj: Moravskoslezský
  • Souřadnice: 49.8490625, 18.4334200
  • Typ aleje: Lipová alej, Lípa srdčitá
  • Autor: Květoslava Vítová

Aleje 2021

Hlavní město Praha

Jihomoravský kraj

Jihočeský kraj

Karlovarský kraj

Kraj Vysočina

Královéhradecký kraj

Liberecký kraj

Moravskoslezský kraj

Olomoucký kraj

Pardubický kraj

Plzeňský kraj

Středočeský kraj

Zlínský kraj

Ústecký kraj