Stanovická alej

Stanovická alej

Katastr Stanovice je 5 km2 velký, lemuje jej silnice 2.třídy č.19 a protíná jediná spojovací silnice do Nové Cerekve. V roce 2014 se podařilo občanskému sdružení Stanovice pro život díky grantu SFŽP ČR v rámci operačního programu Životního prostředí vysázet 300 ks stromů na tříkilometrové spojnici Čížkov-Stanovice-Vlásenice. Vysázené stromy jsou součástí postupné obnovy struktury krajiny katastru části Stanovice. Spolu s jedinečnou urbanistickou formou zástavby Stanovic se tímto postupně obnovuje i historická síť polních cest k procházkám a mezi všemi zmíněnými obcemi.Aleje jsou zde tvořeny dlouhověkými domácími dřevinami a přináší do hospodářsky intenzivně využívaného území vyšší ekologickou stabilitu, zvýšení biodiverzity a ochranu před větrnou i vodní erozí.

V aleji Stanovice -Čížkov v délce necelého km je vysázena alej z dubu zimního v počtu 138 ks. Stanovice -Vlásenice tvoří stromořadí dva km dlouhé počtem 159 ks sazenic. Tam krajinářští architekti navrhli lípy srdčité po stometrových intervalech prostřídaných jedním javorem klenem. Tak vnáší do prostoru rytmus a umožňuje poutníkům odměřovat vzdálenosti.

Naši předkové si byli vědomi strategického i estetického významu cest a stromů podél nich. Věříme, že další etapou výsadby stromů ovocných bude záměr "Stanovické aleje" dokončen a stane lákadlem pro občany všech zmíněných obcí k vycházkám i estetickým zážitkem.

5f97225b9f9c3 DSC 0052A

5f97225ba0b5a DSC 0074A

  • Lokalita: Čížkov-Stanovice-Vlásenice
  • Kraj: Vysočina
  • Souřadnice: 49.4336000, 15.1384000
  • Typ aleje: Smíšená- dubová, lipová, javorová
  • Autor: Anna Semrádová

Aleje 2020

Hlavní město Praha

Jihomoravský kraj

Jihočeský kraj

Karlovarský kraj

Kraj Vysočina

Královéhradecký kraj

Liberecký kraj

Moravskoslezský kraj

Olomoucký kraj

Pardubický kraj

Plzeňský kraj

Středočeský kraj

Zlínský kraj

Ústecký kraj